×

SIKÇA SORULAN SORULAR

Güneşteki nükleer füzyonlar sonucu oluşan enerjidir. Bu enerjinin çok küçük bir kısmı da dünyaya elektromanyetik ışınım (ışınım enerjisi) olarak ulaşır. Dünyaya ulaşan enerjinin bir kısmı atmosfer tarafından yansıtılır ve bir kısmı da yine atmosfer tarafından absorbe edilir. Enerjinin kalan büyük kısmı ise yer yüzeyine ulaşır ve yerküreyi ısıtarak dünyadaki tüm doğa olaylarının %99,98'inin gerçekleşmesini sağlar. Böylelikle güneş, tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının (rüzgâr, su döngüsü, jeotermal) oluşabilmesinin ana sebebidir. Güneşin kalan 5 milyar yıllık ömrü dikkate alındığında sonsuz bir enerji kaynağıdır. Doğal ve çevreyi kirletmeyen bir enerji türü olduğundan yenilenebilir enerji sınıfındadır. Solar modüller, güneş ışımasını yarı iletken teknolojisi yardımıyla direkt elektrik enerjisine dönüştürürler. Üretilen elektrik enerjisi, şebeke hattının olmadığı yerlerde akülere depo edilerek elektrikli alıcılar çalıştırılır ya da mevcut elektrik şebekesine invertörler üzerinden verilerek ticari bir kazanç sağlanır.

Panellerinizde ürettiğiniz elektrik, vergilerden, fatura bedellerinden ve çeşitli faktörlerden muaf, şebekeden çekilen elektriğe nazaran daha ucuz ve temiz bir enerjidir. Öz tüketim adı altında kendi ürettiğiniz elektriği kullanmanız, size hem yeşil ve temiz bir enerji kullanımı sağlayacak hem de kabarık faturalardan ve elektrik zamlarından koruma sağlayacaktır. Üretiminizin fazla olduğu zamanlarda da şebekeye satış yaparak ilave bir gelir elde edebilirsiniz.

Yatırımınızın kaynağı sonsuz güneş enerjisi olduğu için yatırımınızın herhangi bir riski olmayacak. Kur artışları ve zam oranları size daha fazla tasarruf yapma imkânı sunacaktır. Çatınızda güneş enerjisi kullanarak, çevreye karbon salınımının azaltılması, karbondioksit emisyonun düşmesi anlamında yardımcı olmuş olursunuz.

Güneşten gelen ışınlar paneller sayesinde DC (doğru akım) akım olarak elektrik üretir. Bu elektrik invertör ulaşır ve invertör sayesinde AC (alternatif akım) akım olarak evinizin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere cihazlara ulaşır. On-grid sistemlerde evinizin ihtiyacından fazla elektrik üretilmesi durumunda fazla enerji invertör sayesinde şebekeye verilir. Tam tersi durum söz konusu olduğunda ihtiyaç olan elektrik invertör sayesinde şebekeden alınır ve evdeki cihazlara iletilir. Off-grid sistemlerde ise ihtiyaç fazlası elektrik akülerin şarj olması için invertör sayesinde akülere iletilir. Tam tersi durum söz konusu olduğu zaman ise ihtiyaç duyulan elektrik akülerden alınır ve invertör sayesinde evdeki cihazlara iletilir.

Özetlemek gerekirse; güneş panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. İnvertör, güneşten üretilen elektriği evdeki cihazların kullanabileceği hale dönüştürür. İnvertörden geçen enerjinin tüketim kadarlık kısmı evde tüketilir. Tüketim fazlası üretilen elektrik ulusal dağıtım hattına verilir.

Maliyetler yapılacak güneş enerji santralinin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Bu maliyetinin belirlenmesi için öncelikle tarafımızca meskeninize ön keşif yapılır. Akabinde sizden talep edeceğimiz 12 aylık elektrik faturalarınız incelenir. Bu işlemler sonucunda meskeniniz için en verimli güneş enerji santrali en uygun fiyat çerçevesinde tasarlanarak sizlere sunulmuş olur.

İhtiyacınızı öğrenebilmeniz için öncelikle elektrik tüketiminize bakmanız gerekli. Örneğin çatı alanından hesaplarsak; 1 adet güneş paneli güncel teknolojilerde 1,98 m²’lik bir alan kaplıyor ve gücü 395Wp olsun. 12 adet panel ile 4,74 kWp’lik bir güce ulaşırsınız ve panel yüzey alanı 23,76 m²’dir.

Fakat bu alan size yeterli olmayacak, bunun nedeni ise kullanılacak alanda bakım yolları ve bağlantı ekipmanlarının yarattığı ekstra uzunluktur. Ortalama 1 kWp’lik bir sistem 7m²’lik kullanılabilir çatı alanına tekabül ediyor. Yani sonuç olarak 4,74 kWp’lik bir sistem 33,18 m²’lik bir çatı alanına kurulabilir. Örneğin tüketimden hesaplarsak; Aylık ortalama faturanız 500₺. Yıllık 6.000₺ olur. KWh cinsinden tüketiminiz 6000/0,78₺ yani 7692 kWh/yıl tüketiminiz çıkar. KW cinsinden güneş Enerjisine uyarlamak için spesifik üretimi 1600 kWh/kWp alınması durumunda 7692kWh/1600kWh = 4,8  kWp’lik bir güç yeterli olacaktır.

Yukarıda örnek olarak verdiğimiz çatı alanı yeterlidir. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise gölge unsurları. Bu unsurlar beklediğiniz verimi almakta bir hayli işinizi zorlaştırır. Bu nedenle özellikle baca, hava boruları, ağaç, yakın yüksek bina vb. etkenlere de dikkat edilmesi gereklidir.

Daha detaylı bilgi alabilmeniz ve detaylı fizibilite raporunun hazırlanması akabinde elde edilmiş halini görebilmeniz için "Ücretsiz Teklif Al" sayfamıza gitmeniz veya bizleri aramanız yeterlidir.

200 – 250TL Elektrik faturası ödeyen bir ev için 3 kW, 4 kW veya 5 kW sistem kurmak yeterli olacaktır. Her ev için faturasından ve çatı alanından ve bütçenizden yola çıkılarak doğru sistem bulunabilir.

Bu sorunun cevabını alabilmeniz için birkaç parametreye ihtiyacımız var. Teklif Al butonundan yaklaşık gücünüzü öğrenebilir ve danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Sizlere özel hazırlamış olacağımız fizibilite raporu ile 10 sene içerisinde bulunan 120 aya ait tasarrufunuzu detaylı olarak örebileceksiniz.

Güneş Enerjisinden tasarruf edebilmeniz için çatınızın güneş enerjisine uygunluğunu görmemiz gerekli.

  • Yerinde Keşif: Güneş enerjisine çatınızın uygunluğunu görmek ve potansiyelini anlamak için çatıda keşif yapılır.
  • Keşfe Göre Proje Tasarımı: Keşifte çıkan sonuçlara göre sistem tasarımı, yerleşim planı ve üretim analizleri ile sistem maliyetinin oluşturulması.
  • Tasarım Onayı: Oluşturulan tasarımın sizin tarafınızdan onaylanması.
  • Sözleşme: Anlaşma sağlanması durumunda yapılacak olan sözleşme.
  • Çağrı Mektubu: Yerel dağıtım şirketinden alınan izinler.
  • Projelendirme: Belediye Uygunluk Yazıları: Elektrik ve inşaat proje onayları.
  • Sistem Bağlantı Anlaşması: Onaylanan projelendirmenin ardından yerel dağıtım şirketi ile yapılan sözleşme.
  • Sistem Kurulumu: onaylanan projeye uygun olarak sistemin çatıya montajı.
  • Geçici Kabul - Devreye Alma: Kurulum aşamasının bitimine müteakip sistemi devreye alıp çalıştırma işlemidir.
  • Sistem Kullanım Anlaşması: Sistem sahibi ile yerel dağıtım şirketi arasında yapılan sözleşmedir.

Endişelenmenize gerek yok yukarıdaki bütün işlemleri Sowi Enerji Sistemleri olarak sizin adınıza biz takip ediyoruz.

Güneş Panellerini çatıya entegrasyonu sırasında kullanılan alt taşıyıcı sistemi, çatının üst katman malzemesine göre değişkenlik gösterir.

Kiremit, şingıl, sandviç panel, trapez gibi farklı çatı uygulamalarında kullanılan bütün ürünler, mevcut yapının statik hesabı dikkate alınarak seçilir ve sızdırmazlık için en uygun yalıtım malzemeleri kullanılır. Uzman ekibimiz tarafından doğru kurulan sistem tehlike arz etmemektedir.

Size ait olan aboneliği, yeni kiracı veya ev sahibine devretmeniz yetecektir. Fakat çatıda bulunan sistem için sizin adınıza yapılmış olan Sistem Bağlantı ve Kullanım Anlaşmasını da değiştirmeniz gerekli. Ayrıca evinize ait bir güneş enerji santrali olması sebebiyle evinizin değeri fazlasıyla artacaktır.

On-Grid: Evinize güneş enerji sistemi kurduğunuzda, şebekeye bağlı olacaksınız. Bu, sisteminizin ihtiyacınız olan gücü üretmediğin de şebekeden enerji alacağınız anlamına gelmektedir. Diğer taraftan ihtiyacınız olandan fazlasını ürettiğiniz zaman da şebekeye enerji vermenizin olanağı sağlar.

Off-Grid: Şebekenin bulunmadığı bölgelerde, akü ve şarj kontrol sistemi ile entegre edilerek oluşturulan sistemlerdir.

On-grid sistemlerde santralinizin hacmine ve tüketim oranlarınıza göre tamamı tasarruf edebilme imkanınız mevcuttur. Ayrıca fazla üretim yaptığınız aylarda bu elektriği ulusal şebekeye satarak ek gelir elde edebilirsiniz de.

Off-grid sistemlerde ise şebeke bağlantınız olmadığı için bir faturalandırma yoktur.

Çatıda gerekli yer varsa, yönetim ve kat maliklerinin noter onaylı muvafakatname vermesi halinde ortak gideri karşılamak veya ev giderini karşılamak adına bu sistem yapılabilir.

Kurulacak olan çift yönlü sayaç üretim ve tüketim değerlerinizi kaydeder. Bu sayaç ile dağıtım şirketi değerlerinizi inceler. Sistem dahilinde cep telefonu uygulaması veya bilgisayarınızdan anlık üretim değerlerini kendiniz de inceleyebilirsiniz.

Teknik olarak ve proje gücüne göre sistem kurulumu ortalama meskenlerde 1-3 gün, endüstriyel projelerde 10-30 gündür. Ancak evrak ve bürokrasi işleri ile meskenlerde 2-3 ay, endüstriyel projelerde 4-5 ay sürmektedir. Şebeke bağımsız sistemler ise 1 gün içerisinde teslim edilmektedir.

Proje bazlı değişmekle birlikte meskenlerde 4-5 yıl, endüstriyel projelerde 3-4 yıldır.

Sistemin ortalama 30 yıl performans garantisi vardır.

Sağlıklı ve amacına uygun kullanım için kapalı havalarda elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi önemlidir. Bu sebeple akü parkuru ne kadar fazla (kurulu sisteminize uygun) ise o kadar performanslı olmaktadır.

Yaz aylarındaki kadar performans olmasa da sistem üretim yapmaya devam eder. Ayrıca güneşin olmadığı zamanlarda (bulutlu ve yağışlı havalar) çok düşük verimle de olsa elektrik üretmeye devam eder.

Anlaşmalı olduğumuz bankalara sizlere hazırlamış olduğumuz ön fizibilite raporuna istinaden uygun kredi veya leasing teklifi alabilir, gerekli yönlendirmeleri sağlayabiliyoruz.

Teklif İste
WhatsApp Icon