×

Çatı ve Cephe Solar Sistemleri

Güneş enerjisi, gerek çevreci olması gerekse ucuz işletme maliyeti sebebi ile tercih edilen elektrik üretme yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Hemen hemen her alanda kullanılabilen bu sistem yenilikçi bina uygulamaları ile oldukça popülerleşmiştir. Güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi, bugünlerde sıkça konuşulan yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarının oldukça popüler olan bir çeşididir. Bol olması, bedava olması, işletme maliyetinin düşük olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok iyi nedenden dolayı yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada fotovoltaik hücreler ile elektrik enerjisi üreten sistemlerin maliyeti üzerinde durulmuştur. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için kurulacak bir sistemde akü grubu, akü şarj regülatörü, evirici ve yardımcı elektronik devreler bulunabilir. Tabi ki uygulamaya göre bu bileşenler değişiklik gösterebilir. İstenen enerji miktarına göre güneş paneli ve sayısı belirlenir. Güneş olmadığı zamanlarda enerjisiz kalmamak için akü grubu sisteme dahil edilir. Akünün aşırı şarj ve deşarj olarak zarar görmesini engellemek için akü şarj regülatörü kullanılır. Şarj regülatörü akünün durumuna göre, güneş pillerinden gelen akımı keser ya da yükün çektiği akımı keser. Evirici, alternatif akım istenen uygulamalarda panelde elde edilen doğru akım elektriğini alternatif akım elektriğine dönüştürmek için kullanılır. İstenirse sisteme bir de maksimum güç noktası izleyicisi (MPPT) eklenebilir.

Fisyon enerjisinin en büyük kaynağı güneştir. Bir yılda yeryüzüne gelen güneş enerjisi miktarı, bilinen toplam kömür rezervinin 50 katı, bilinen toplam petrol rezervinin 800 katıdır. Ayrıca yeryüzünde fosil, nükleer ve hidroelektrik tesislerinin bir yılda üreteceğinden 15.000 kat kadar daha fazladır. Ülkemiz coğrafi konumu gereği güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça şanslıdır. Yapılan istatistik çalışmalarına göre Türkiye’nin ortalama yıllık güneşlenme süresi 2640 saat (günlük ortalama 7.2 saat) ortalama toplam ışınım şiddeti 1311 kWh/m²-yıldır. Bu da günlük toplam 3.6 kWh/m²’dir. Almanya’da ortalama toplam ışınım şiddeti 900 kWh/m²-yıl olmasına rağmen Almanya uzun yıllardır elektrik enerjisinin büyük bir kısmını güneş enerjisinden sağlamakta iken Türkiye’de güneşten üretilen enerji, tüketilen toplam elektrik enerjisinin % 1’inden bile daha azdır. Ancak son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile bu potansiyel hızla artmaktadır

Dokuz milyondan fazla bina stoku ile çatı üzeri güneş enerjisi uygulamalarında verimlilik potansiyelinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan ülkemizde, çatılarda ve cephelerde kurulumunu yaptığımız güneş enerji sistemi ile başlıca fabrikanızda, ticarethanenizde, çiftliğinizde, evinizde öz tüketiminizi karşılayacak ve fazla üretiminizin olduğu mahsuplaşma dönemlerinde şebekeye bu elektriğin birim maliyeti üzerinde  satış yapabileceğiniz on-grid sistemlerin projelendirilmesi, mühendisliğini, mekanik ve elektriksel montajlarını yapmaktayız.  Türkiye şartlarında güneşlenme süresi; kışın 5 saat, sonbaharda 7 saat, ilkbaharda 9 saat ve yazın 11 saattir. Paneller, ortam koşullarının elverişli olması durumunda nominal güçlerini üretebilirler. Panel camının kirli olması, güneş ışınlarının geliş açısının dik olmaması, havanın çok sıcak veya çok soğuk olması panel verimini düşürecektir. Bu yüzden hesaplanan güç değerinin biraz yukarısında bir değerde panel kullanmak uygun olacaktır.

Güneş enerji sistemleri (fotovoltaik sistemler), güneşimizden dünyamıza ulaşa ışınların taşıdıkları enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştüren özel hücreler ile gerçekleşen sistemlerdir. Bu sistemler dünyamızın kaynaklarını harcamadıkları için yenilebilir enerji sınıfına girmektedir. Güneş enerji sistemleri temelde iki şekilde kullanılmaktadırlar. Bunlar;

Başlık On-Grid ve Off-Grid Nedir?

On-Grid, güneş enerji sektöründe şebeke bağlantısı olan ve ürettiği enerjiyi şebekeye gönderebilen sistemlere denmektedir. Şebekenin olmaması durumunda bu sistemler çalışmamaktadır. On-Grid sistemlerde yapılan kurulumlar ile elektrik satışı mümkündür. On-Grid sistemler günümüzde müstakil kullanımdan sanayiye kadar birçok yerde kurulumu yapılarak kullanılabilmektedir. İhtiyaç tipine göre mahsuplaşmalı veya öztüketim olarak 2 temel yapıda kurulumu yapılır.

Off-Grid sistemler şebeke bağlantısı olmaksızın çalışabilen ve ürettiği enerjiyi akü vasıtası ile depolayabilen sistemlerdir. İhtiyaç durumları için kullanılması daha uygundur. Şebekenin olmadığı yerler, şebeke bağlantısının istikrarlı olmadığı yerlerde sıklıkla tercih edilmektedirler.

Teklif İste
WhatsApp Icon